PB Fabric Facts

Alles over jersey: welk type jersey past bij jou?

Jersey is de Engelse term voor een ‘fijne en elastische, machinale breitechniek’ en omvat een oneindig breed scala aan verschillende stoffen die er allemaal anders uit kunnen zien. En daar geven we je graag meer duidelijkheid over.

Single jersey

Het type jersey dat je waarschijnlijk kent. Tegelijkertijd de meest ‘eenvoudige’ vorm van jersey en daardoor uitermate geschikt voor basics. We kunnen je vermoeien met een heel technisch verhaal over linkse en rechtse steken, V-tjes en boogjes, maar het belangrijkste is: het uiterlijk én de kwaliteit van dit type jersey valt of staat bij de dikte van de garens en de grondstof die er gebruikt wordt. Ons advies? Ga voor een single-jersey van Pima katoen: de Rolls Royce onder de katoensoorten vanwege het ultra-sterke, zachte en verfijnde karakter waardoor je item jarenlang mee zal gaan. 

Slub jersey

Feitelijk gezien valt dit type jersey onder de gewone ‘single jersey’, maar doordat er garen met plaatselijke verdikkingen worden gebruikt krijgt de stof een ietwat onregelmatige structuur en daarmee een meer rustieke uitstraling. Vanwege die afwisseling in garendikte gaat dit vaak gepaard met enige transparantie. Ben je geen fan van iets doorschijnende kledingstukken? Blijf dan weg bij slub jersey.

French Terry jersey

Dit type jersey ken je van sweaters en joggers. Geleend vanuit de sportswear industrie, maar met de inmiddels tijdloze athleisure-stijl multi-inzetbaar. Gebreid met ‘lussen’ die meestal aan de binnenkant van het kledingstuk worden verwerkt (al dan niet geruwd voor een fleece afwerking) waardoor dit type jersey warmer is, maar ook dikker en steviger.  

Rib jersey

Dat deze jersey zich kenmerkt door een rib patroon variërend van fijn tot grof zal geen verrassing voor je zijn. Maar ben je al bekend met de sublieme eigenschappen van rib jersey? Het is sterk, vormvast én heeft nog veel meer rek dan je gewend bent van jersey. Ideaal voor aangesloten kledingstukken dus. Rib jersey volgt de contouren van je lichaam maar vanwege de rib-structuur verhult het ook het een en ander. Een slim-fit kledingstuk met flatterende werking? Rib jersey to the rescue!

Double jersey

De naam verraadt het al: dit type jersey is dubbel gebreid. En ja, dat betekent ook dubbel zo sterk, dubbel zo stevig en dubbel zo zwaar. Perfect voor broeken want waar een single-jersey broek je een beetje een ‘pyjama’ gevoel kan geven, doet een double-jersey broek niets onder voor de geweven variant maar is wél een stuk comfortabeler. Door de iets stijvere valling komt het silhouet van het kledingstuk beter naar voren en bijkomend voordeel is dat je er geen ‘hobbels en bobbels’ doorheen ziet. Veelvoorkomende double-jerseys zijn (van fijn naar iets grover) Interlock, Ponte en Milano jersey.

Tech jersey

Tech jersey – ookwel travel jersey – is al een hele tijd booming en wat ons betreft blijft dat zo. Bij deze technisch geproduceerde jersey wordt gebruik gemaakt van dermate fijne garens dat er een gladde structuur ontstaat en bovendien wordt er nog een flinke dosis extra stretch toegevoegd; hét recept voor een kreukvrij kledingstuk. Bovendien kan dit type jersey naadloos afgewerkt worden en dat draagt weer bij aan de cleane look. En heb je een hele vaste hand? Dan kun je zelfs je travel jersey broek, jurk of rok op jouw ideale lengte knippen, want deze stof zal niet rafelen.

Wist je dat?

Jersey stoffen van nature elastisch zijn, maar dat er vaak extra stretch wordt toegevoegd zodat de stof niet te veel uitrekt tijdens het dragen en na iedere wasbeurt weer terugkeert naar oorspronkelijke vorm? In feite zegt de hoeveelheid toegevoegde stretch dus niets over de rekbaarheid van het item (want dit ligt met name aan de gebruikte breisteken), maar wel over de vormvastheid.  

Blog geschreven door:

Marissa

Heb je een prangende vraag over een bepaalde stof en de eigenschappen hiervan? Marissa weet alles over stoffen en geeft je de beste onderhoudstips. Daarnaast is het mixen-en-matchen van stijlen en materialen met een eigentijdse nonchalance haar eigen.