PB Beauty

Wat is de beste zonnebrand voor jouw huidtype?

De zon is heerlijk, maar als het op onze huid aankomt kan het behoorlijk veel schade aanrichten als de huid niet goed verzorgd wordt. Het kan best een opgave zijn het juiste product te vinden bij jouw huidtype, want de keuze is reuze.

Bepaal jouw huidtype

We onderscheiden verschillende huidtypes die op basis van de schadelijke invloeden van de zon vragen om een specifieke bescherming. Hoe lichter jouw huid, hoe minder pigment, hoe gevoeliger jouw huid is voor zonverbranding en hoe hoger de factor SPF waarmee jij moet smeren. Bekijk onderstaande huidtypes, bepaal jouw huidtype en ontdek de beste zonverzorgingsproducten voor jouw huid:

Huidtype 1

Zeer lichte huid, vaak met sproeten. Verbrandt gemakkelijk en wordt zelden bruin.

Sproetjes of rossig haar? Dan is het voor jou oppassen geblazen, want zonverbranding ligt altijd op de loer. Bruin worden is niet aan jou besteed - jij bent vooral bezig met niet verbranden. Dat betekent vaak smeren en op tijd uit de zon, zeker tussen 12.00-16.00. Producten met een hoge SPF factor zijn jouw beste vrienden, je gebruikt voor lichaam en gezicht beide factor 50+ en smeert royaal - bij voorkeur een crème in plaats van een spray, omdat je hiermee gemakkelijker een geschikte hoeveelheid aanbrengt. Ook wanneer de zon niet schijnt raden we aan een dagcrème met factor te gebruiken om de huid te beschermen tegen huidveroudering.

Huidtype 2

Lichte huid. Verbrandt gemakkelijk en wordt langzaam bruin.

Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje. Voor mensen met huidtype II die gemakkelijk verbranden maar daarna wel bruin worden is het belangrijk om goed te blijven smeren, zeker iedere twee uur. Het gezicht vangt het meeste zonlicht dus gebruik voor je gezicht sowieso een product met factor SPF50 en een UVA-en UVB-bescherming. Voor het lichaam raden we minimaal SPF30 aan, maar baat het niet dan schaadt het niet – SPF50 is natuurlijk altijd beter. 

Huidtype 3

Licht getinte huid. Verbrandt soms, bruint geleidelijk.

Bruin jij geleidelijk? Ook voor jou ligt er verbranding op de loer, maar dat is gelukkig goed te managen met de juiste zonbescherming. Ons advies: smeer het gezicht in met factor SPF30 en gebruik voor het lichaam een SPF20 of SPF30. Kies bij een zonnige dag voor een product met SPF30, dan zit je eigenlijk altijd goed. En denk eraan: iedere twee uur smeren en na het zwemmen of transpireren nogmaals insmeren is ook belangrijk voor jouw huid.  

Huidtype 4

Getinte huid. Verbrandt zelden, bruint gemakkelijk.

Hoewel je huid minder snel verbrandt, betekent dit niet dat je immuun bent voor zonneschade. Kies daarom voor het lichaam een product met een SPF15 of hoger, gebruik voor het gezicht een SPF30 en kies bij voorkeur voor een product wat extra hydrateert en verzorgt. En, last but not least - ga verstandig om met de zon, want dat je een getinte huid hebt betekent niet dat je onbeperkt kunt zonnebaden.

Na het zonnen

Eenmaal uit de zon gaat de zonverzorging verder, en daarvoor gelden drie dingen: hydrateer, verzorg en laat de huid tot rust komen. Dit doe je uiteraard met een goed glas water, het juiste aftersun product en de verkoeling opzoeken (uit de zon!)

Bruin zonder zon

De zon schijnt niet eeuwig en zeker niet in Nederland. Ben jij niet die ‘lucky one’ die binnenkort naar een tropische bestemming vertrekt, maar wil je wel graag een prachtige 'sunkissed' huid? Ontdek dan onze zelfbruiningsproducten.

Blog geschreven door:

Joyce

Joyce weet alles over de verschillende lichaamsfiguren. Als geen ander voorziet zij jou van slimme styling tips & tricks om jouw beste ‘features’ naar voren te halen. Daarnaast is zij degene die je moet hebben voor gelegenheidsoutfits met net dat beetje extra.